SK Tichá |

Vražedný PES. Fotbal čeká na Blatného, v soutěžích hrozí průšvih

Již koncem ledna měla odstartovat v Čechách několika dohrávkami třetí fotbalová liga.

Po ní byl naplánován postupný rozběh divizí, dalších nižších soutěží v jednotlivých krajích. Na 20. února pak oznámila „jarní“ start Morava. Jenže člověk míní – a covid mění. Země je stále ve stupni 5 epidemické tabulky PES, což je pro sport doslova vražedné. V Čechách už byl termín odsunut na 14. únor a Martin Drobný, provizorní šéf řídící komise českých soutěží, není příliš optimistický: „Na devadesát devět procent to budeme posouvat dál. Budeme to odkládat postupně po čtrnácti dnech.“
Je to vskutku nedobrá situace. Týká se dospělých na amatérské úrovni i mládeže. Ve větších klubech, například v Hradci Králové, trénují žáci a dorostenci po dvou, mají pro sebe celé hřiště. Jde však spíše o to se potkat, připomenout si návyky. O plnohodnotnou přípravu se rozhodně nejedná.

Úplně bez společných setkání jsou dospělí. A to i ve třetích ligách či divizích, což vskutku není zábava pro žízeň. „Kluci u nás mají smlouvy. Jsou to poloprofesionálové,“ potvrzuje Martin Firbacher, předseda klubu z Chlumce nad Cidlinou, který v minulé sezoně oslnil Česko v domácím poháru, kde vyřadil Příbram i Bohemians a vzdoroval silné Plzni.

Chlumečtí se zkusili zeptat na fotbalové asociaci, zda kontrakty nemohou být považovány za dostatečné, aby mohl mančaft začít přípravu. Bylo jim řečeno, že ne. Fotbalová legislativa mluví o tom, že profesionálové jsou pouze ve dvou nejvyšších soutěžích.

Naděje se však (možná) objevuje. Sněmovna měla projednávat novou podobu tolik vzývaného systému PES. V návrhu se pro sport objevují dva posuny, které by byly přínosné.

Ten první se týká už nejtvrdšího stupně pět, v němž je Česko v současnosti, a podle slov ministra zdravotnictví Jana Blatného by v něm mělo ještě vydržet. Pokud idea projde, mohly by týmy trénovat venku společně v případě, že se každých pět dní zkontrolují. Stačit by měl i levnější antigenní test.

Při přesunu do čtyřky by platilo to stejné. Bez testů by se mohla sejít šestice sportovců (v pětce dvojice). „Výhledově se bez testů neobejdeme a myslím, že to tak bude nastavené. Já bych chtěl i za tohoto předpokladu trénovat,“ řekl David Rojka, trenér divizního Přerova.

Dohrát podzim?


Ano, asi to bude jediná cesta. Jenže ani ta nevede úplně přímo k tomu zásadnímu, tedy k zápasům. Ve většině soutěží mají mančafty odehráno kolem osmi utkání. Víc se jich na podzim nestihlo. Už v minulé sezoně nebyla klání uzavřena, nepadalo se, nepostupovalo. „Kdyby se to stalo podruhé za sebou, je to průšvih,“ přiznal šéf „české“ komise Drobný.

Pro uzavření tabulky je nutné zvládnout 50 procent utkání. Proto se bude pokračovat podzimním programem, aby mužstva sehrála aspoň jedno střetnutí s každým soupeřem. Teď jde o to kdy..


Zdroj: Denik.cz

Aktuální články

Buďte s námi V REPRE! Nový díl s Ondřejem Čelůstkou a Tomášem Petráškem

Buďte s námi V REPRE! Česká reprezentace ve spolupráci se svým partnerem TCL přináší podcast, ve kterém vystupují exkluzivní hosté...

V Praze proběhl velký seminář trenérů

V pondělí 15. dubna uspořádala Unie českých fotbalových trenérů společně s Fotbalovou asociací České republiky v Praze velký seminář...

Rozhodl jediný gól: Albrechtice – Tichá 1:0

ČPP I.A třída sk. B, 17.kolo.