SK Tichá | | Muži | Rozhovory

Daniel Kula: Umístění a bodový zisk odpovídá přístupu

Ohlédnutí za podzimní části. Rozhovor s trenérem Danielem Kulou.

  • Trenére, podzimní část sezóny skončila, jak se za ní ohlížíte vy?

Byla přínosná pro všechny. Před rokem nikoho nenapadlo, že budeme o patro výše. Zaznamenal jsem bezprostředně po postupu nějaké pochyby o tom, jestli máme na to v téhle soutěži působit, tak jsme svými výkony dali jasnou odpověď, že ano.

  • Splnila podzimní část očekávání?

Ukázalo se, že se můžeme měřit s každým soupeřem naprosto rovnocenně. Tím myslím sportovní stránku, protože finance, nebo kvalita hřišť a možnosti přípravy je u mnohých soupeřů na jiné úrovni. V zápase samotném už tohle není rozhodující a pohled na tabulku říká, že jsme obstáli.

  • Je veliký rozdíl z Vašeho pohledu mezi I.A a I.B třídou?

Máme za sebou jen polovinu a lze očekávat, že jarní část bude více akční, protože už půjde o postupy a sestupy. Jinak úroveň je jistě vyšší, vyrovnaná, ve spoustě týmů nastupují hráči se zkušenostmi z profi fotbalu. Najdou se i týmy s úzkými kádry, ale vesměs s kvalitními hráči. Pozitivně hodnotím i výkony rozhodčích a doufám, že jim to vydrží i na jaře. No a nesmím zapomenout i na kvalitu těch sportovišť.

  • V několika zápasech rozhodlo o výsledku neproměňování šancí..

Já bych to vzal komplexněji, když chci hodnotit naše vystupování. Pokud má mít tým stabilní výsledky, musí mít v první řadě kvalitní defenzivní činnost, a to není jen o brankářích a obráncích. My jsme bohužel v tomhle nenavázali na mimořádně vydařené jaro a zaznamenali jsme pokles ve výkonosti, a to nejen pohledem na statistiky, ale pro mě hlavně tím už jak jsme se prezentovali na hřišti od prvního přípravného utkání. Těch zápasů, kdy to fungovalo dle mého přísnějšího měřítka i na pohled bylo žalostně málo a když už ano, přišly individuální chyby. Příčiny tady rozebírat nebudu, ale přejdu tím plynule k otázce, která se vztahuje na proměňování šancí. Všechno souvisí se vším a ve výsledku je to stejné, když jeden hráč udělá chybu v defenzívě, anebo potom druhý v ofenzívě, vyhýbám se tomu svádět vinu za inkasované branky na obránce a za nevstřelené branky na útočníky, protože tak, jak se do šance dostane i "povoláním" defenzivní hráč a nepromění, tak na druhé straně se stane, že " ofenzivní " hráč neuhlídá při standartce soupeře a inkasujeme. Když to shrnu, pokud budeme působit jistě až suverénně směrem dozadu, nejen že získáme proti soupeři psychickou výhodu, ale dodáme si tím více klidu i do koncovky a co se týče těch střeleckých možností a množství šancí, tak tady musím se spokojeností říct, že jsme byli oproti loňsku mnohem aktivnější, neproměňování nás určitě připravilo o nějaké body, ale příčiny sedmi porážek jsme popsal výše.


  • Domácí série..

Série byla nádherná, pamatuji si zápas, kterým to začalo, vždyť to byl můj první domácí.. a skončilo to až se Smilovicemi to bylo týden po Raškovicích a na psychice to bylo znát. Zápas samotný takřka bez šancí, rozhodla jedna z mála standartek a série skončila, ale v té chvíli jsem spíše řešil, jak ten tým zvednout. Jinak Smilovice mi hodně připomínají náš tým z loňské sezóny, výsledky i projevem i to, jak u nás dokázali zvítězit.

  • Utkání v Raškovicích..

Zažil jsem to ještě jako hráč a myslel jsem si, že už se to nebude opakovat. Stalo se bohužel, první poločas z říše snů, druhý.. kdo viděl asi nezapomene. Dodnes mě to mrzí hlavně kvůli Švrčkům, od otce až po oba hráče. Mohl to být jejich velký den. Jestli to ovlivnilo další zápasy nepochybuji, ale to už má každý individuálně nastavené.

  • Zápas v Libhošti byl Váš 50tý na lavičce v Tiché. Jak se ohlížíte za všemi dosavadními zápasy a které utkání Vám utkvěly v paměti nejvíce a na které by jste nejraději „zapomněl“?

Že to byl 50 zápas jsem netušil, před sezónou jsem měl osobní cíl dostat Tichou před Libhošť a posunout se i v nějakém neoficiálním okresním žebříčku už za tu pětici nejlepších (Bílovec, NJ, Frenštát, Petřvald, Jakubčovice), tak máme o motivaci navíc pro jaro. Zápas samotný byl podobný mnohým předešlým, jako bychom byli biti za to, že jsme nováčci. Soupeři darujeme dva góly, náš gólman pak nemá ostrý zákrok a my neproměňujeme množství šancí. Další ztracený, a to jsme ještě nevěděli, že v posledním kole v Petrovicích dopadneme stejně. Jinak bilancovat ještě nechci, myslím že si pamatuji všechny zápasy.

  • Bilance Tiché v podzimní části (6-0-7)

S odstupem pár týdnů si myslím, že umístění a bodový zisk odpovídá přístupu. Jsou hráči, kteří by si zasloužili v tomhle ohledu být na špici, pak je tu skupina, která z objektivních důvodů tomu nedala více a nakonec ta třetí kterou nebudu ani zmiňovat. Další faktor je samozřejmě sportovní forma a na tu jsme bez ohledu na vyšší kvalitu soupeřů nenavázali z předešlého období. Přesto všechno a samozřejmě i díky třem posilám jsme se prezentovali důstojně a určitě můžeme pomýšlet na lepší umístění na konci sezóny.

  • Kádr a marodka..

Až na Sládečka a Srněnského, kteří se zranili v úvodu sezóny a M. Tománka, ten měl svalový problém v závěru se nám zranění vyhýbala. Byly tam i nějaké absence kvůli nemocem, ale časté improvizace v sestavě se děly hlavně z důvodů přístupu, zmíněných již v předešlé odpovědi.

  • V poháru se Tichá dostala potřetí v řadě do semifinále, které se odehraje na jaře..

Do poháru jsme šli stejně jako loni s cílem vyhrát okresní část, kvalifikovat se do krajského a dále by to už byla pohádka. Los nám ovšem už v semifinále postavil do cesty soupeře, který je velkým favoritem i pro případný Krajský pohár. Porazit Petřvald v jeho plné síle, to bude velká výzva už na začátku jara.

 
  • Jaký vás čeká program v nejbližších dnech?

Hráči by měli především regenerovat, po vánočních svátcích začít individuálně startovat svůj organismus a přijít připraveni i mentálně na společnou zimní přípravu.

  • Zimní příprava 2023 ..

Příprava začne 13.ledna 2023. Bude ze dvou třetin probíhat odlišně než loni. Odehrajeme asi pět přípravných utkání a určitě bychom v přípravě přivítali i nové tváře. Hlavně si přeji, aby hráči k tomu přistoupili minimálně tak zodpovědně jako loni, protože tehdy se příprava vydařila, a i díky tomu jsme mohli na konci sezóny slavit nečekaný, ale zasloužený úspěch.

Aktuální články

Víkendová utkání žáků jsou odložena

Víkendová utkání starších i mladších žáků jsou ODLOŽENA. V obou případech z důvodu velké nemocnosti soupeře. Ohledně nově...

Preview: Finstal Lučina – SK Tichá (sobota, 16:00)

Před zápasem. 18.kolo ČPP I. A třídy sk. B.

Buďte s námi V REPRE! Nový díl s Ondřejem Čelůstkou a Tomášem Petráškem

Buďte s námi V REPRE! Česká reprezentace ve spolupráci se svým partnerem TCL přináší podcast, ve kterém vystupují exkluzivní hosté...